uk uk uk

Naperőmű

A Napból Földünkre 174 petawatt energia sugárzik a felső légrétegekbe. Ebből 30 % visszaverődik a világűrbe, a többit a Föld felszíne, a felhők és az óceánok nyelik el. A napfény többféle  hullámhosszú fényspektrumból épül fel ( infravöröstől a látható fényen keresztül az ultraibolyáig)

A megújuló energiákat kiaknázó erőművek egyik csoportja a NAPERŐMŰ, mely a napból érkező sugárzást hasznosítja.

Cégünk csak a naperőművek egyik fő ágával foglalkozik, jelesül a napelemeket felhasználó fotovoltaikus (fotovillamos) naperőműveket. Ebben az esetben a nap elektromágneses sugárzása közvetlenül alakul át elektromos energiává a napelemek által. Említés szintjén emlékezzünk meg a naphőerőművekről is, ahol a napkollektorok segítségével a Nap infravörös energiájából gőzt fejlesztenek, vagy a keletkezett hőt közvetlenül hasznosítják.

Jelenleg a világon létező legnagyobb fotoelektromos naperőmű 200 MW-os, mely Kínában épült fel és Golmud néven vált ismertté.

Alkalmazásának előnyei:

  • A naperőmű beruházása után, az energia ingyen áll a rendelkezésünkre. Ez a mindaddig így is lesz amíg a Napból érkeznek a sugarak.
  • Az energiafüggőséget csökkenti, közvetve erősíti a gazdaságot.
  • A fotoelektromos erőművek árnyékban is termelnek energiát. Tehát még csak nem is kell teljes, erős napsütés a működéshez.
  • A technika elterjedésével a gyártási kapacitások emelésével a napelemek, nappanelek előállítási költsége jelentős mértékben évről évre csökken.
  • A napenergia felhasználásának köszönhetően a légszennyezettség is csökkenthető.

Alkalmazás hátrányai:

  • A napfény intenzitása és  időbeli eloszlása nehezen tervezhető előre
  • Szezonális fénymegoszlás (a legtöbb fény nyáron érkezik a Föld felszínére)
  • A naperőmű beruházási igénye igen jelentős, ezért a megtérülésre számításokat kell végezni, komoly pénzügyi ütemezéseket kell foganatosítani és vizsgálni kell a környezetterhelést is.
AM TECHNIC Kft.
Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

1035 Budapest
Raktár utca 6.

tel: .+36-70-395-7252
fax: +36-1-368-3878

e-mail: amtechnic@gmail.com